„Vjerski praznici u našoj multietničkoj školi“

I u ovoj školskoj godini u Osnovnoj školi „Ćirilo i Meotdije“ iz Trnopolja nastavljena je realizacija programa „Vjerski praznici u našoj multietničkoj školi“.

Nastavnica islamske vjeronauke Hadisa Avdagić, zajedno sa učenicima koji pohađaju islamsku vjeronauku, pripremila je predavanje povodom rođenja Muhammeda.

Ovom prilikom su učenici i nastavnici u centralnoj školi imali priliku čuti o mnogim vrlinama koje krase učitelje, i uopšte sve osobe koje vole djecu i dječije potrebe stavljaju ispred svojih.

Prema uzoru na Muhammeda, koji je bio dobar pedagog i uopšte neko ko je volio djecu, nastavnica je zahvaljujući stomatološkoj ordinaciji „Jugoslav“ iz Kozarca, kao i jednoj gospođi koja želi da ostane anonimna, obezbijedila paketiće sa slatkišima za sve učenike prve trijade ( I, II i III razred) u centralnoj školi.

Učenici koji su učestvovali u programu su u svojim recitacijama i govorima isticali važnost učitelja i nastavnika u njihovim životima i koliko je važno da oni svojim ponašanjem i djelima budu dobri uzori.

Nakon održanog predavanja, svi prisutni su imali priliku da se posluže poslasticama koje su pripremile majke učenika koji su učestvovali u programu.

Prisutnima se obratila i direktorica škole Maja Bjeljac, ističući činjenicu da je izuzetno ponosna što je dio ovakvih priča, gdje nastavnici i učenici spajaju naizgled nespojivo i što svi imaju priliku učiti jedni od drugih i učiti jedni o drugima.

-Posebnu pažnju mi je izazvao dio iz predavanja koji je glasio „Samo odgojeni mogu odgajati druge“. Koristim priliku da pohvalim nastavnike ove škole, koji su, pored toga što su stručni u obavljanju svojih poslova, iznad svega dobri ljudi i samim tim dobri odgajatelji – rekla je Bjeljac.

Ona je dodala da su učenici OŠ „Ćirilo i Metodije“ Trnopolje jako širokoumni i tolerantni i da mogu poslužiti kao uzor mnogim starijima i da se nada da će sve vrijednosti koje su usvojili u ovoj školi, zadržati i dalje kroz život.

-Zbog ovakve prakse, naša škola je nedavno bila i domaćin održavanja manifestacije povodom Međunarodnog dana tolerancije, 16.11. 2018. godine. Tom prilikom smo našim gostima pokazali zašto smo baš mi izabrani za domaćina takve manifestacije, a tu čast smo zaslužili zato što smo se naučili toleranciji i zato što smo jedna od škola koje idu naprijed. Nismo krili zadovoljstvo što smo prepoznati kao primjer dobre prakse i što su pozvani ostali da se ugledaju na naš primjer – istakla je Bjeljac.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *