Реализовано друго предавање пројекта „Међурелигијски дијалог кроз вјерска предавања“ за 2020/2021. годину

У уторак, 4. маја 2021. године реализовано је и друго предавање на тему „Међурелигијски дијалог кроз вјерска предавања’’ за 2020/2021. годину.
Предавањем на тему „Ускршњи обичаји код Украјинаца“ ученици свих разреда наше школе били су упознати са богатсвом и разноликошћу ускршњих обичаја код Украјинаца: припрема за светковање, прослављање самог „празника над празницима“ у црквама – храмовима, пред црквом и у властитим домовима.

Акценат је дат на духовну важност Васкрса и љепоту народних обичаја уз сам Васкрс: припрема „ускршње кошарице“ за благосиљање после завршених свих богослужења у парохијским храмовима. На припремљеном паноу приказана је Украјина у шаренилу писаница, крашаница, „маљованке“, „драпанке“, „халунке“… Примјере неких за Васкрс украшених јаја ученици су могли видјети овом приликом у нашој школи. Било је говора и о васкршњим пјесмама: „хајивке“ и „весњанке“ уз специфичну кореграфију.

На крају, ученици су примили пригодне пакетиће захваљујући пројекту подржаном од стране USAID-а – PRO-будућност-међурелигијски дијалог.

Предавање одржао вјероучитељ о. Михал Стахнек