Program pripreme djeteta pred polazak u školu

Kako bi se predškolsko vaspitanje i obrazovanje učunilo dostupnim što većem broju predškolskog uzrasta, ali i njihovim roditeljima, Ministarstvo prosvjete i kulture organizuje tromjesečni predškolski program za djecu u godini pred polazak u školu. 

"Povećan je broj djece koje obuhvata predškolski program, tako da se procenat obuhvata djece u prosjeku kreće od 30 do 40 odsto od ukupnog broja djece koja polaze u prvi razred. Program će se provoditi u 39 predškolskih ustanova i 41 osnovnoj školi", rekao je ministar Malešević. On je naglasio da ne postoji raširena mreža predškolskih ustanova u svim lokalnim zajednicama. Dvadeset lokalnih zajednica ih uopšte nema, a znatan je i nedostatak kapaciteta u velikim sredinama kao što su Banja Luka, Doboj i Bijeljina, gdje postoje velike liste čekanja.  "Uvjereni smo da će procenat obuhvata djece predškolskim obrazovanjem bti značajno povećan primjenom novog Zakona o predškolskom obrazovanju i vaspitanju, koji predviđa da se predškolski program može sprovoditi i u školama koje imaju za to potrebne uslove", rekao je ministar Malešević. 

Poručio je da je potrebno promijeniti stav roditelja da su predškolske ustanove samo mjesto za čuvanje djece, tako što bi trebalo ukazati na njihov vaspitni i obrazovni značaj.

Ove školske godine i naša škola će organizovati program pripreme djeteta za polazak u školu od 29. februara do 27. maja 2016. godine u područnom odjeljenju Gornji Garevci za buduće đake sa ovog područja.

Vlada Republike Srpske obezbjeđuje sredstva za provođenje ovog programa od 2011. godine, a u realizaciju programa uključile su se i međunarodne organizacije UNICEF I Save the children.

                           

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *