Pedagoško-psihološka služba

Psiholog – Lejla Zahirović                                                              

Pedagog – Bojana Radanović

Naš glavni cilj i ono zbog čega smo tu jeste da pomognemo vama, da pružimo pomoć u svim poteškoćama koje se jave i podršku u vašem rastu i razvoju. Učinićemo sve da vam školski dani prođu i ostanu u lepom sećanju. Dođite kod nas ukoliko želite sa nekim da porazgovarate, ukoliko vam treba savjet ili lijepa reč.

Obratite nam se ako…..

  • … imate poteškoće u učenju. Pokazaćemo vam metode uspješnog učenja, kako da  što kvalitetnije iskoristite svoje slobodno vrijeme, kako da povećate svoju motivaciju, kako da popravite ocjene. Nemojte prikrivati  problem, dodjite nam da ga zajedno riješimo. možda  ne možemo riješiti vaš problem – ali možemo vam pomoći da ga sami riješite.
  • … ste roditelj i ne možete samostalno da izađete na kraj sa raznim  krizama vašeg djeteta i poteškoćama u učenju. Faze odrastanja sa sobom nose brojne kritične tačke, i kao posljedicu mogu imati lošije ocjene, buntovno ponašanje, promjene u ponašanju i reagovanju. Dođite da pričamo o tome.
  • … imate dileme oko svog daljeg školovanja i budućeg zanimanja. Profesionalna orijentacija je sastavni deo aktivnosti pedagoško – psihološke službe  službe. Radimo radionice na ovu temu, provjeravamo vaše sposobnosti i interesovanja raznim testovima i na osnovu tih rezultata dajemo savjete za izbor budućeg zanimanja. 
  • … ste žrtva bilo kog oblika verbalnog, fizičkog ili emocionalnog nasilja. Nasilje je strogo zabranjeno u školi i svako od vas je u svojoj školi zaštićen od bilo kakvog oblika zlostavljanja kako od strane vršnjaka tako i od odraslih. Nemojte prikrivati nasilje. Prijavite ga.

…  Ako imate kreativne ideje za edukativna predavanja ili radionice, ako želite da volontirate, ako smatrate da možete doprinijeti razvoju škole, ali i ako želite da unapređujete vlastita znanja, veštine i zdrav stil života, pomoći ćemo vam i usmjeriti vas.   Dobrodošli!                                                            _______________________________________________________________________________________   

VODIČ ZA RODITELJE ĐAKA PRVAKA

Dragi roditelji,

Polazak djeteta u školu je jedan od najvažnijih događaja kako za dijete tako i za roditelje. Od uspješnosti prilagođavanja djeteta  na školu, zavisi njegov budući stav prema obrazovanju, motivacija za učenje, razvoj samopouzdanja. Adaptacija djeteta  na školu podrazumijeva njegovu spremnost na prihvatanje novih obaveza.  To podrazumijeva  razvijanje određenih kulturno higijenskih i radnih  navika kako bi samostalno mogao da obavlja zadatke koje mu škola postavlja. Pošto u školi mora da se prilagodi pravilima ponašanja i rada treba da pazi na času, ne ustaje i ne šeta bez odobrenja. 

-Pričajte stalno s njima da bi što prije prihvatili novu situaciju; Pitajte ih kako se zovu djeca koja idu u razred s njima. Ne treba ih ispitivati odmah poslije škole, jer su tada umorni; Nemojte raditi domaće zadatke umesto njih; Dogovorite se koji će kutak kod kuće biti njihovo radno mesto; Pobrinite se da imaju vrijeme i za školu i za druženje; Pobrinite se da su svaki dan naspavani; Ishrana mora da bude adekvatna. Djeca ne smiju da doručkuju čips i gazirane sokove ; Nikako se ne miješajte u njihove nesporazume s drugom djecom u školi. Zato postoje zaposleni u školi; Prvih dana ih obavezno dovodite 10-15 minuta prije početka nastave. Djeci koja kasne treba više vremena da postranu dio nove grupe; Brzo ih pustite da idu sami u školu ako to ne zahtijeva prelazak rizičnih ulica; Školom im nikada ne treba prijetiti, „reći ću te  učiteljici” ili „ići ćeš ti meni kod pedagoga”; Učenje ne bi trebalo da traje satima. Djeca se koncentrišu do pola sata; Poslije učenja neka naprave dugu aktivnu pauzu. Dakle, ne pred TV-om; Nemojte ulaziti za njima u učionicu da biste ih kontrolisali. Ukažite im povjerenje;  Nemojte ih učiti da čitaju i pišu pre škole. Mnogi nauče na pogrešan način, pa imaju više problema u školi nego da nisu znali slova.

Kada je u pitanju socio-emocionalni razvoj važno je da budete doslijedni prema djetetu u njegovim obavezama , radnim navikama i podstičite dijete da samo sprema svoje igračke, hrani se, oblači, sprema svoje stvari. Omogućite djetetu da u nekim situacijama uči na svojim greškama jer dijete koje je previše zaštićeno razvija zavisnost od roditelja…

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *