Obilježen Svjetski dan jabuka

Svjetski dan jabuka, 20.-ti  oktobar, obilježen je prigodnim programom u područnoj školi Gornji Garevci. Obilježavanje tog dana je počelo 1990 – te godine u Londonu sa ciljem promovisanja zdravstvenih kvaliteta jabuke, kao i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuka. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka prihvatili i drugi u svijetu.

Učenici, roditelji i nastavnici naše područne škole su odlučili ove godine obilježiti ovaj dan kako bi pokazali važnost jabuka u zdravlju i prehrani ljudi. Poznato je da se svakodnevnim korišćenjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih problema. Jabuka je prava mala riznica vitamina koji pozitivno utiču na naš organizam. Ovisno o sorti, 100 gr jabuke sadrži otprilike 85 gr vode. Jabuke sadrže vitamine C, A, E i B. Ona sadrži minerale, mnogo kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza. Organizam snabdijeva energijom, te sprečava umor.

Nakon prigodnog programa,  gosti i djeca su razgledali izložbu i počastili se proizvodima od jabuka, koje su pripremile majke učenika. U ponudi su bile pite i kolači, sokovi, kompoti i pekmezi, domaće i strane sorte jabuka. Direktor škole, kao i učiteljice, su se zahvalili roditeljima na saradnji.

Na kraju, predstavnici škole su posjetili dom za stara lica "San", koji se nalazi u selu i odnijeli im napravljene proizvode.  Dom je u vlasništvu porodice Jauz. Dogovorena je buduća saradnja sličnog karaktera povodom prigodnih praznika, na veliko zadovoljstvo učenika i starijih lica.

Program zajedno sa učenicima pripremile učiteljice Ljiljana Rodić, Andjelija Račić i Milanka Tevanović.

                      

 

                        

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *